Teraz
+5°
Główna
Najnowsze
Logowanie
15:00
+4°
18:00
+3°
Litewskie kartacze
Karmazyn - skoro można go spotkać nawet w sklepie...
Poczciwa kartoflanka w wersji nowoczesnej
Robimy polędwiczki z musztardą
Policzki wołowe
Pyzy z soczewicą i wyobraźnią
Szybka chińszczyzna dla początkujących Nie tylko sushi, sajgonki i kaczka z pomarańczami. Kuchnia azjatycka to szalona jazda z kolorami, smakami, aromatami, teksturami, składnikami, technikami gotowania. Z pokorą przyjmując, że nigdy nie pojmę jej sekretów na poziomie przekraczającym operatora zmywaka w porządnym wietnamskim streetfoodzie, przyznam, (...)
Fasolka jest dobra na wszystko Z racji na nietypową pogodę niewiele mi się w tym roku w ogródku udało, ale fasolka sprawiła się na medal. Jem od tygodnia i będę jadł jeszcze ze dwa. Nie znudzi się, bo można z niej zrobić całe mnóstwo rzeczy. (...)
Suszymy pomidory. Pasują nawet do dorsza To jest ten czas, kiedy ogródek za domem zwraca rachunek za to wiosenne sadzenie, pielenie, podwiązywanie, konewki wody... Pomidorowy urodzaj każe szukać rozwiązań: albo trzeba jeść cztery razy dziennie (przez tydzień - czemu nie...), albo jakoś zabezpieczyć na czas, kiedy (...)
Galareta z nóżek - wcale nie taka błaha sprawa Ach, ile to razy, zwłaszcza w męskim gronie, zdarzało mi się słyszeć proste barowe zamówienie: seta i galareta! Albo, w wersji dla bardziej zaawansowanych (ot, taki średnio mądry eufemizm...): lorneta i meduza! Czyli dwie setki wódki w wysokich kieliszkach i (...)