Uważaj, co kupujesz! Coraz częściej mówi się o zdrowym trybie życia a tym bardziej zdrowej żywności.
Nie tak dawno Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał szokujący raport. Otóż wielu producentów zwyczajnie oszukuje klientów. Dwa lata temu skontrolowano prawie 5,5 tys. partii różnych produktów, np. mięso i przetwory mięsne, mleko i jego przetwory, miód, jaja, przetwory owocowe/ warzywne oraz oliwę z oliwek . Z badań wynika, że aż aż 5 procent sprawdzonych produktów spożywczych budziło zastrzeżenia inspektorów Inspekcji Handlowej ( pracujących na zlecenie UOKiK.). Okazało się, że np. deser czekoladowy w rzeczywistości nie miał czekolady, ser gouda zawierał 91 procent tłuszczów roślinnych, pasztet grzybowy nie zawierał nawet śladowych ilości grzybów, a schab w majeranku w rzeczywistości został zrobiony z drobiu.
Zazwyczaj niska cena nie idzie w parze z wysoką jakością. Nie zapominajmy, że obniżenie pewnego poziomu cen odbywa się kosztem jakości. Warto o tym pamiętać szczególnie przed zbliżającymi się świętami gdzie producenci oferują nam rozmaity wachlarz towarów. Dlatego warto się chwilę zastanowić, przeczytać etykietkę i mądrze wybrać.
PAMIĘTAJ:
- Czytaj uważnie etykiety produktów, które zamierzasz kupić wtedy dokładnie poznasz ich skład
- Szukaj na opakowaniu daty ważność produktu a unikniesz zatrucia nieświeżym jedzeniem
- Możesz reklamować w sklepie nieświeżą, czy przeterminowaną żywność paczkowaną – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, a żywność sprzedawaną luzem – 3 dni od momentu zakupu.
- Wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w wojewódzkich inspektoratach Inspekcji Handlowej
- Bezpłatną pomoc w dochodzeniu swoich praw uzyskasz od powiatowych lub miejskich rzeczników konsumentów.
Składniki na etykiecie muszą być podane według wagi, w kolejności malejącej, co oznacza, że najwięcej jest w danym produkcie składnika znajdującego się na pierwszej pozycji, a najmniej tego na ostatniej pozycji.