reklama

Uważaj co kupujesz

Opublikowano:
Autor: Joanna Łukasiewicz

Uważaj co kupujesz - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook
KulturaUważaj co kupujesz

Uważaj, co kupujesz! Coraz częściej mówi się o zdrowym trybie życia a tym bardziej zdrowej żywności. 

Nie tak dawno Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wydał szokujący raport. Otóż wielu producentów zwyczajnie oszukuje klientów. Dwa lata temu skontrolowano prawie 5,5 tys. partii różnych produktów, np. mięso i przetwory mięsne, mleko i jego przetwory, miód, jaja, przetwory owocowe/ warzywne oraz oliwę z oliwek . Z badań wynika, że aż aż 5 procent sprawdzonych produktów spożywczych budziło zastrzeżenia inspektorów Inspekcji Handlowej ( pracujących na zlecenie UOKiK.). Okazało się, że np. deser czekoladowy w rzeczywistości nie miał czekolady, ser gouda zawierał 91 procent tłuszczów roślinnych, pasztet grzybowy nie zawierał nawet śladowych ilości grzybów, a schab w majeranku w rzeczywistości został zrobiony z drobiu.
Zazwyczaj niska cena nie idzie w parze z wysoką jakością. Nie zapominajmy, że obniżenie pewnego poziomu cen odbywa się kosztem jakości. Warto o tym pamiętać szczególnie przed zbliżającymi się świętami gdzie producenci oferują nam rozmaity wachlarz towarów. Dlatego warto się chwilę zastanowić, przeczytać etykietkę i mądrze wybrać.

PAMIĘTAJ:

  1. Czytaj uważnie etykiety produktów, które zamierzasz kupić wtedy dokładnie poznasz ich skład
  2. Szukaj na opakowaniu daty ważność produktu a unikniesz zatrucia nieświeżym jedzeniem
  3. Możesz reklamować w sklepie nieświeżą, czy przeterminowaną żywność paczkowaną – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, a żywność sprzedawaną luzem – 3 dni od momentu zakupu.
  4. Wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w wojewódzkich inspektoratach Inspekcji Handlowej
  5. Bezpłatną pomoc w dochodzeniu swoich praw uzyskasz od powiatowych lub miejskich rzeczników konsumentów.

 

Składniki na etykiecie muszą być podane według wagi, w kolejności malejącej, co oznacza, że najwięcej jest w danym produkcie składnika znajdującego się na pierwszej pozycji, a najmniej tego na ostatniej pozycji.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo